Siirtli kardeşler topladıkları bıttımla yılda 30 ton sabun üretiyor

Ekonomi | Kaynak : AA |

Siirt'te yaşayan Emin ve Hasan İlhan kardeşler, babalarından öğrendikleri teknikle yılda yaklaşık 30 ton bıttım (menengiç) sabunu üretiyor. Üç kuşaktır sabun ürettiklerini belirten İlhan kardeşler, üretimlerini 100 tona çıkarmayı hedefliyor.

Siirtli kardeşler topladıkları bıttımla yılda 30 ton sabun üretiyor
GİRİŞ 11.12.2023 10:42 GÜNCELLEME 15.05.2024 06:17

Barış Mahallesi'nde yaşayan 6 çocuk babası Emin İlhan ve kardeşi Hasan İlhan, babalarından öğrendikleri yöntemle sabun üretmeye karar verdi.

 

Evlerinin yakınında açtıkları 20 metrekarelik dükkânı üretim alanına dönüştüren kardeşler, 7 yıl önce bölgedeki menengiç ağaçlarından bir tür yabani fıstık olan bıttım toplayarak sabun üretimine başladı.

 

Bölgede genellikle değirmene götürülüp öğütülen ürün, İlhan kardeşler tarafından soğuk pres makinesiyle hazırlanıyor.

 

Sabunu uzun ve zahmetli bir süreçten geçirerek hazırlayan kardeşlere kimi zaman aile bireyleri de destek oluyor. Kardeşler yılda yaklaşık 30 ton sabun üretiyor.

 

Üç kuşaktır sabun yapıyorlar

 

Emin İlhan sabun üretiminin zor ve meşakkatli bir süreç olduğunu söyledi.

 

Dedesinin köyde kullanılmak üzere Bıttım sabunu hazırladığını, babasının da dedesinden sabun yapmayı öğrendiğini belirten İlhan, babasının köyde yaptığı sabunları şehir merkezinde sattığını söyledi.

 

İlhan, "20 yıl babamın yanında çalıştım. 7 yıldır da kardeşimle birlikte iş yerimizi kurduk. Dedem köyde bu ürünü değirmene götürüp öğüttükten sonra elde ettiği yağ ile sabun yapardı. Şimdi ben ve kardeşim soğuk pres makinesiyle yapıyoruz."

 

Sabunun kilogramının kalitesine göre 480 ile 500 lira arasında satıldığını kaydeden İlhan, isteyen müşteriler için kokulu ve renkli sabun da yaptıklarını söyledi.

 

1 kilogram sabun için yaklaşık 4 kilogram bıttım kullanılıyor

 

Sabun yapımına yabani menengiç ağaçlarından topladıkları bıttımları pres makinesinde öğüterek başladıklarını belirten İlhan şöyle devam etti:

 

"Öğüttüğümüz bıttımları kazanlarda kaynatıyoruz. Yağının çıkması için kül ilave ediyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirerek elde ettiğimiz yağ miktarına göre kostik (sodyum hidroksit) ilave ederek kaynatıyoruz. Yaklaşık 6-7 saat kaynattıktan sonra malzeme sabun olma aşamasına geliyor. Elde ettiğimiz karışımı kalıplara koyarak 1 gün kurumaya bırakıyoruz. Son aşama olarak elde tutulabilecek küçük kalıplar halinde keserek satışa sunuyoruz. 1 kilogram sabun elde etmek için yaklaşık 4 kilogram bıttım kullanıyoruz."

 

Sabunun yurt içi ve yurt dışından talep gördüğünü belirten İlhan, yılda yaklaşık 30 ton sabun ürettiklerini ve üretimi 100 tona çıkarmak istediklerini sözlerine ekledi.

 

Formülünü babalarından öğrendikleri sabunu kardeşiyle birlikte kendi markaları altında ürettiklerini söyleyen Hasan İlhan, zor bir sürecin sonunda sabun üreterek baba ve dede mesleğini devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

 

Sabun satışı yapan Cemal Tomris ise bazı aileler tarafından üretilen bıttım sabununun yoğun talep gördüğünü vurguladı.

 

Tomris, "Sabun üretiminde iyi bir aşama kaydettik. Yüzyıllardır bölgemizde yetişen bu ürünü büyüklerimiz su değirmenlerinde sabuna dönüştürürdü. İlhan kardeşler de babalarının formülünü uygulayarak sabun üretiyor" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL