Dünya Müslüman Alimler Birliği Gazze için küresel grev çağrısında bulundu

Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurmak için tüm dünyayı küresel bir greve çağırdı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Gazze için küresel grev çağrısında bulundu
GİRİŞ 11.12.2023 07:39 GÜNCELLEME 17.05.2024 09:21

Dünya Müslüman Alimler Birliği, bugün başlayacak küresel greve ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

 

Açıklamada, "Başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünya halklarını 11 Aralık'ta greve başlamaya, dünyadaki tüm kurum, parti, hareket ve önemli şahsiyetleri de bu grevi amacına ulaşıncaya kadar sürdürmeye çağırıyoruz. Bunun haksız savaşı durduracağını ve masum insanların kurtarılmasını sağlayacağını umuyoruz."

 

"Uluslararası toplum Gazze'de akan kanı durduracak kararı almakta başarısız oldu"

 

Halkların boykot, hayır kurumlarının da yardım konusunda üzerine düşen görevi yerine getirdiğine ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin savaşı durduracak bir karar alamadığına dikkat çekilen açıklamada, "ABD'nin bu kararın devletler tarafından onaylanmasını iptal eden vetosu göz önünde bulundurularak veto mevzuatı gözden geçirilmeli ve kararlar basit çoğunlukla alınmalıdır" denildi.

 

Uluslararası toplumun Gazze Şeridi'nde akan kanı durduracak kararı almakta başarısız olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi "Birlik olarak dünya ülkelerini ve İsrail'in saldırılarına destek veren ülkelerin halklarını hayatın tüm alanlarını felç edecek kapsamlı greve katılmaya çağırıyoruz."

 

Hükümetler halkların taleplerine cevap verene ve Filistin topraklarındaki zulmü durdurana kadar kapsamlı grevin sürdürülmesi çağrısında bulunulan açıklamada, grevin hem dinen hem de uluslararası hukuk açısından meşru bir araç olduğu kaydedildi.

 

Öte yandan Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, birlik tarafından yapılan küresel grev çağrısının tüm dünyaya Filistin meselesini destekleme ve Gazze'deki savaşı durdurma mesajı olduğunu belirtti.

 

"Herkesi adaletsizliğe ve zulme karşı birlikte durmaya çağırıyorum" 

 

Uluslararası toplumun Gazze'deki savaşı durdurmadaki başarısızlığı nedeniyle grevin önemli bir protesto seçeneği haline geldiğini kaydeden Karadaği, Müslümanların greve davet ederek ve mesajı açık ve şeffaf bir şekilde ileterek bu kampanyanın başarısına katkıda bulunabileceğini söyledi.

 

Karadaği, "Herkesi kapsamlı greve aktif olarak katılmaya ve adaletsizliğe ve zulme karşı birlikte durmaya çağırıyorum" dedi.

 

Lübnan'dan grev çağrısına destek

 

Lübnan resmi ajansı NNA, Lübnan Başbakanı Necip Mikati'nin Filistin için yapılan "küresel grev çağrısına" cevaben bir Bakanlar Kurulu kararı yayınladığını bildirdi.

 

Mikati'nin Gazze, Filistin ve Lübnan'ın güneyindeki köylerde yaşayanlarla dayanışma amacıyla yapılan küresel grev çağrısına cevaben 11 Aralık'ta tüm devlet kurumlarını ve belediyeleri askıya aldığı kaydedildi.

 

Başbakan Mikati'nin kararının ardından Lübnan Eğitim Bakanı Abbas Halebi de benzer bir açıklama yaptı.

 

Halebi, özel okullar da dahil olmak üzere ülkedeki tüm okulların aynı gerekçeyle bir gün süreyle tatil edildiğini duyurdu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL