İkinci 'yerli ve milli' gururumuz

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız Teknopark bünyesinde kurulan 'EVRY' girişimine ait elektrikli otomobil VERY, 2024 yılında yollara çıkmaya hazırlanıyor. Ön sipariş almaya başlayan Türkiye'nin yüzde 100 yerli ikinci otomobil markasının seri üretimine ise 2025 yılında başlanacak.

İkinci 'yerli ve milli' gururumuz
GİRİŞ 02.01.2024 14:44 GÜNCELLEME 20.05.2024 21:37

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız TeknoPark'ta 400 metrekarelik bir hangarda tamamen yerli mühendis ve tasarımcılar tarafından hazırlanan "VERY", 4 farklı modelde üretilecek. Yüksüz ağırlığı 400 kilogramı geçmeyecek şekilde tasarlanan yeni nesil elektrikli otomobil, mobil sistemler alanında ürün ve yazılım geliştirmek üzere kurulan teknoloji şirketi "EVRY" ekibi tarafından 300 günde geliştirildi. Binek modeli 4 kişilik olan aracın pick-up, üstü açık 2 kişilik ve endüstriyel tesislerde 500 kilograma kadar yük taşımaya uygun 'otonom' modelleri de olacak. Araçların elektrik motoru, batarya ünitesi, yazılımı, uzaktan kumanda uygulamaları ve otonom sürüş özellikleri de 23 kişilik aynı ekip tarafından geliştirildi.

 

350 KM MENZİL

 

300-350 km menzile sahip elektrikli otomobillerin Türkiye pazarı için onay sürecinin tamamlandığını belirten "EVRY Technology" kurucu ortağı Yosun Karasu, otomobillerin özellikleri ve üretim süreci hakkında şu bilgileri verdi

"Biz aslında elektro mobilite alanında teknoloji geliştiriyoruz. Odak noktamız bir araç üretip kenara çekilmek değil. Aksine mobilite alanındaki sorunlara çözüm getirecek bir teknoloji şirketi büyütmek istiyoruz. Bu teknolojileri araçlar üzerinde göstererek kendimizi daha doğru ifade edebileceğimizi düşündük. Bu doğrultuda 'sürdürülebilirliğe hizmet edecek bir ürün olsun' diyerek L7 olarak sınıflandırılan bir otomobil modeli seçtik. Şehir trafiğinde maksimum 90 km hızla hareket edebiliyorsunuz ve 2 tonluk bir araçla bir kişi tek başına taşınabiliyor. Bu sürdürülebilirliğe tamamen aykırı bir durum. Bu nedenle L7 segmentini tercih etmekte fayda var. Araç tipinin küçültülmesi trafik akışı ve çevre üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır."

 

3 FARKLI BATARYA


Kendi tasarladığımız ve ürettiğimiz 400 volt elektrik motoru, çoklu dişli seçeneklerine sahip şanzıman ve 11kwh, 22kwh ve 33kwh kapasite seçeneklerine sahip 3 farklı akü seçeneği sunuyoruz. Bunlar ortalama 35 kilogram ağırlığa sahip. Araç için geliştirdiğimiz motoru 16 kilograma kadar indirebildik ki bu bizim için çok ciddi bir ağırlık avantajı."

 

 

ARAÇTAN ARACA ŞARJ


Kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak en doğru özellikleri belirlemek için ciddi bir Ar-Ge çalışması yaptıklarını söyleyen Yosun Karasu, "Bu nedenle araçtan araca şarj desteği ve yedek batarya özelliğine önem verdik. Araçtan araca şarj desteğinde, tıpkı yolda kalmış benzinli bir arabaya yakıt aktarır gibi bir kablo aracılığıyla enerji aktarımı yapabiliyorsunuz.


UZAKTAN MOBİL KONTROL


Özellikle yük taşımacılığı için uygun olan araçlarımızda ihtiyaca göre devreye alınıp devreden çıkarılabilen dört tekerlekten çekiş opsiyonu bulunuyor. "Multimedya ekranları, sürüş yazılımı, dokunmatik kapılar, 220 volt elektrik çıkışı, yağmur, park ve far sensörleri, ısıtmalı ve masajlı koltuklar gibi özelliklerin yanı sıra geliştirdiğimiz mobil uygulama ile aracın birçok fonksiyonu uzaktan kontrol edilebiliyor."

 

FİNANSMAN NASIL SAĞLANACAK


Eylül 2022'de YTÜ Yıldız Teknopark'a proje başvurusunu yapan şirket, Kasım 2022'de kuruldu. Şubat 2023'te ilk prototip üretimi tamamlandı. Mart ayında ise 15 kw elektrik motoru için TÜBİTAK başvurusu yapıldı. Geçtiğimiz Mayıs ayında yatırım planlamasını tamamlayan şirket 4 ortakla seri üretime hazırlanırken, Yosun Karasu sermaye detaylarını şu şekilde özetledi: "Biz 4 ayrı ortağız. Herkesin işin içinde olduğu bir sistemle işi yürütüyoruz. Fabrikanın kuruluş aşamasında kendi sermayemizle ilerlemeyi hedefliyoruz ancak o aşamada teşvik ve yatırım desteklerine de açık olacağız."

 

 

2025'TE FABRIKA


Araçları erişilebilir bir fiyat politikası ile sunmayı hedeflediklerini belirten Yosun Karasu, "Şu an için net bir rakam vermek doğru olmaz. Elimizde 150 adet ön sipariş var. Bu siparişleri 2024 yılı sonuna kadar teslim etmek istiyoruz. Ön seri üretim hattı için 800 araçlık üretim kapasitesi olan bir yer arıyoruz. Burası geçici bir yer olacak. Ön siparişlerin tedariği de burada olacak. Aslında YTÜ Yıldız Teknopark'taki yerimizde yıllık 120 araçlık bir kapasite raporumuz var. Bunu aşmak istediğimiz için önümüzdeki yılı geçici bir üretim tesisinde geçirmeyi planlıyoruz. 2025 yılında ise seri üretim için 10 bin araçlık bir fabrika yatırımı planlıyoruz. Fabrika Bursa, Tekirdağ veya Kocaeli'nde olacak" dedi.


GENÇLERE ÖNERİLER


Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü'ne 2002 yılında katılan Yosun Karasu, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ilk güneş arabası yarışmasına katılan ekibin bir üyesi. Üniversitelerde takım çalışmasının katkılarını anlatan Karasu, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: "Gençlere bu tür projelerde yer almalarını ve kendilerini okul projeleri ve tam zamanlı stajlarla desteklemelerini şiddetle tavsiye ediyorum."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL