Otomotiv satışlarının 2024'te dengelenmesi bekleniyor

Otomobil | Kaynak : AA |

Türkiye'de faaliyet gösteren otomotiv markalarının üst yöneticileri, pazarın 2023'te rekor bir performans gösterdiğini belirterek, gelecek yıl için arz ve talebin dengelenmesiyle toplam Pazar hacminde bir azalışla 'normalleşme' yaşanmasını öngörüyor.

Otomotiv satışlarının 2024'te dengelenmesi bekleniyor
GİRİŞ 19.12.2023 11:27 GÜNCELLEME 20.05.2024 21:37

Türkiye otomotiv pazarı, ikinci el araç fiyatlarının yeni fiyatı aştığı, otomobilin yatırım aracına dönüşmesinin ardından Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirlerle normalleştiği ve yılın ikinci yarısından sonra bulunabilirliğin istikrara kavuştuğu bir yılı geride bırakıyor. yıl. Ayrıca toplam binek ve hafif ticari pazar ilk kez 1 milyon adedi aşarak 2023 yılını otomotiv pazarı açısından önemli bir konuma yerleştirdi.

 

Türkiye'de faaliyet gösteren otomotiv markalarının üst düzey yöneticileri, 2023 yılına ilişkin değerlendirmelerini ve 2024 yılına ilişkin öngörülerini paylaştı.

 

"Firmaların fırsat buldukça kampanya başlatacağı bir yıl olacak."

 

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, binek ve hafif ticari otomotiv pazarında araç bulunabilirliğinin artmasıyla birlikte yıl kapanmadan 11 ay önce 1 milyon adet sınırının aşıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Piyasa son 11 ayı rekor satışlarla kapattı ve yıl sonunda "2023'te de benzer bir tempo bekleniyor. Böylece 2023, uzun süredir karşılanmayan araç talebiyle rekor satışları da beraberinde getirecek gibi görünüyor." söz konusu.

 

Araç bulunabilirliği açısından normalleşme sürecinin önümüzdeki yıl da devam edeceğini belirten Bozkurt, "2024 yılı daha önceki yıllarda olduğu gibi firmaların fırsat buldukça kampanya yapacağı bir yıl olacak. Her ne kadar 1 milyonun üzerinde pazar oluşmuş olsa da İlk kez 2023'te elde edilen bu başarıyı 2024'te farklı bir tabloyla karşılayacağız." "Öngörüyoruz. Araç fiyatlarındaki artış, kredi maliyetleri, krediye erişimdeki zorluklar ve kısıtlamalar pazarın yüzde 30-35 civarında daralmasına neden olabilir. Bu noktada otomobil ve hafif otomobil dahil 750-800 bin civarında bir pazar hacmi ortaya çıkacak" ticari araçlar da hayata geçirilebilir." dedi.

 

Toyota olarak önümüzdeki yıl pazardan yüzde 10 pay almayı hedeflediklerini belirten Bozkurt, "Şu anda ürün gamımız çok geniş. Sedan modeller açısından zaten çok iyi bir konumdayız. Ayrıca, ticari araç ve SUV segmentinde de çok güçlü hale geldik. Modellerimizin tamamı tam donanımlı." "Bizim hibrit versiyonumuz var ve bu anlamda tek markayız. Tüm beklentileri karşılayacak bir gamımız var." dedi.

 

"Son 5 yıla baktığımızda aslında 'normal' bir pazar olacağını söyleyebiliriz."

 

Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türk otomotiv sektörünün 2023 yılında genel olarak iyi bir performans sergilediğini, hızlı tepki verebilen ve sonuç çıkararak gelecek planlarını çevik bir şekilde yeniden yapılandırabilen bir sektör olmanın avantajını taşıdığını söyledi. mevcut durumdan.

 

Yıl sonunda binek araç satışlarının 930 bin, ticari araç satışlarının ise 270 bin civarında olmasını, toplam pazarın ise 1,2 milyon adetle kapanmasını beklediklerini belirten Bilaloğlu, "2024 yılına bakarsak, Pazarın bu yılki kadar yüksek olacağını öngörmüyorum. Dünya ekonomisinin gidişatına paralel olarak otomotiv pazarının da yaklaşık yüzde 30 oranında daralacağını düşünüyorum. Bu da 800 bin civarında bir pazara denk geliyor. Dolayısıyla son 5 yıla baktığımızda aslında 'normal' bir pazar olacağını söyleyebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

 

"2024'te toplam pazar hacminde 'normalleşme' bekliyoruz"

 

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik de, otomotiv sektörünü etkileyen küresel sorunların giderek azalması, son 3 yılda biriken talebin artması gibi faktörler nedeniyle Türkiye otomotiv pazarının 2023 yılını beklentilerin üzerinde rekor satış rakamlarıyla kapattığına dikkat çekti. ve araç kullanılabilirliğindeki artış.

 

Dünyanın önde gelen ekonomilerinin içinde bulunduğu enflasyon ortamının otomotiv sektörünü de etkilediğini belirten Tiftik, şöyle konuştu:

"Ülke olarak zor başladığımız 2023 yılını, biriken talebin de etkisiyle rekor seviyelerde kapatıyoruz. 2023 yılında da biriken talebin büyük oranda karşılandığını düşünüyorum, bu doğrultuda bir 'yıl' bekliyoruz. 2024 yılında piyasada arz ve talebin dengelenmesiyle toplam piyasa hacminde normalleşme yaşanabilir. Bahsettiğim ‘normalleşme’ ve yavaşlama etkileriyle araç pazarı yüzde 20 civarına dönecek.Mart ayında yapılacak yerel seçimler, bölgemizdeki gelişmeler, küresel ekonomilerdeki dalgalanmalar da 2024 yılında pazarı etkileyecek. gidişatı bu belirleyecek."

 

Hakan Tiftik, otomobil fiyatlarındaki beklentilere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

 

"Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle bugün fiyat değişimlerini tahmin etmek pek mümkün değil. Başta döviz kurları olmak üzere birçok parametreye bağlı bir seyir izleyen fiyatlarda tüketicilerin finansmana erişimi de büyük önem taşıyor. Ancak araç bulunabilirliği rahatladı" "İkinci el piyasasındaki talebi ve fiyatları da doğrudan etkileyecek."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL