Yerel seçimlerin propaganda serbestliği ve seçim yasakları açıklandı

Seçim |

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi'ne ilişkin belirlediği propaganda özgürlüğü ve seçim yasaklarına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yerel seçimlerin propaganda serbestliği ve seçim yasakları açıklandı
GİRİŞ 20.12.2023 11:45 GÜNCELLEME 18.05.2024 18:17

Propaganda özgürlüğü ve bazı seçim yasakları, oy verme gününden önceki 10'uncu gün olan 21 Mart 2024 Perşembe sabahı başlayacak ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek.

 

Seçim döneminde kamuya açık yollar, ibadethaneler, kamu hizmet bina ve tesisleri ile ilçe seçim kurullarının belirlediği meydanlar dışında toplu sözlü propaganda yasaktır.

 

Açık alanlarda gün batımından sonraki ikinci saatin sonundan gün doğumuna kadar toplu sözlü propaganda yapılamayacak.

 

Kapalı yerlerde propaganda

 

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar adına kapalı toplantı yapılabilecek.

 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen deprem nedeniyle "genel yaşamı etkileyen afet bölgesi" olarak değerlendirilen yerlerde, kapalı toplantı yapılmasına uygun yer bulunmaması halinde ilçe seçim kurulunca uygun görülen yerler şöyle belirlenecek: "kapalı yerler".

 

Tapınaklarda, okullarda, askeri binalarda ve kışla, karargah, kamp, askeri yerleşke gibi tesislerde ve kamu hizmetlerinin verildiği diğer yerlerde kapalı toplantı yapılmayacaktır.

 

Görüntülü, sesli ve yazılı mesajlar yasaktır

 

Seçimlere katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 1 Ocak 2024 tarihinden 30 Mart 2024 saat 18.00'e kadar yazılı basında yer alan ilan ve reklamlar yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı ve görsel propaganda yapabilecek.

 

Vatandaşların e-posta adreslerine, taşınabilir veya sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya kısa mesaj gönderilerek propaganda yapılamaz. Ancak siyasi partiler, üyelerine diledikleri zaman sesli, görüntülü veya kısa mesaj gönderebilecek.

 

Oy verme gününden önceki 10 gün içerisinde yazılı, sözlü ve görsel medya ve yayın araçları aracılığıyla, kamuya açık, mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde yayın yapılması. fikir araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları ve bunların herhangi bir şekilde dağıtılması yasaktır.

 

Bu süre dışında yapılacak yayınların tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması zorunludur.

 

Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmayı hangi kuruluşun yaptığı, denek sayısı ve araştırmayı kimin finanse ettiğinin açıklanması zorunlu olacak.

 

Hoparlörle propaganda

 

Propaganda döneminin başlangıç tarihinden sonuna kadar halkın huzur ve rahatını bozmamak kaydıyla gün batımından sonraki ikinci saatin sonuna kadar açık yerlerde hoparlör aracılığıyla propaganda yapılabilir. Ancak başka bir parti veya bağımsız aday adına açık veya kapalı toplantıların yapıldığı saatlerde bu toplantıların yapıldığı yer ve binalardan duyulacak ve bu toplantıları rahatsız edecek şekilde hoparlörlerle propaganda yapılamaz.

 

Seçime katılan siyasi partiler ve adaylar, kendilerini tanıtan broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster, poster veya ses ve görüntü içeren CD ve DVD gibi her türlü yayınları dağıtmak ve dağıtımını yapacak olanlar serbest olacak. belirtilen yayınlar veya materyaller 18 yaşın üzerinde olmalıdır.

 

Siyasi partiler ve adaylar, belirtilen materyaller dışında herhangi bir hediye veya hediye dağıtamaz, üçüncü kişi veya kurum ve kuruluşlar aracılığıyla dağıttıramaz.

 

Siyasi partiler ve adaylar, halkın huzur ve refahını bozmamak, yaya ve araç trafiğini engellememek koşuluyla önceden izin almadan stant açabilirler ve bu konuda ortaya çıkabilecek her türlü anlaşmazlığın çözümünde ilçe seçim kurulları yetkili olacak. 

 

Propaganda amaçlı kullanılan el ilanları ve her türlü baskıda Türk bayrağı ve dini ibarelere yer verilmeyecektir.

 

Siyasi partiler ve adaylar tarafından her türlü propaganda Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de yapılabilmektedir.

 

Reklam ve reklam yerleri

 

Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 1 Ocak 2024 tarihinden 30 Mart 2024 saat 18.00'e kadar seçim bürolarına, açık ve kapalı alan toplantılarına ve araçlarına parti bayrağı, afiş, pankart vb. malzemeleri asabilecek.

 

Şehir içi ve dışında toplu taşıma amaçlı kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem araçlarındaki reklam yerleri ve araçlarda propaganda içeren her türlü yayın yasaklanacak.

 

Siyasi reklamlara ilişkin usul ve esaslar belirlendi

 

YSK, bir başka kararla Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 31'inci maddesinde yer alan siyasi reklamlara ilişkin usul ve esasları belirledi.

 

Buna göre medya hizmet sağlayıcılar, seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2024'ten itibaren 29 Mart 2024 Cuma saat 23.59'a kadar siyasi reklam yayınlayabilecek.

 

Siyasi partilerin ve adayların siyasi reklamlarında Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilmektedir.

 

Seçime katılan siyasi parti ve adayın aynı reklam bandında siyasi reklam yayınlanmasını istemesi halinde, o reklam bandında yayınlanacak siyasi reklamlar, teklif verenler ile yayın dışı kalanlar arasında kura çekimi ile belirlenecek. Talep edilmesi halinde bir sonraki reklam bandında yayınlanmak üzere öncelik verilecektir.

 

Medya hizmet sağlayıcılar yayınlayacakları siyasi reklamlar 6112 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde belirtilen esaslara tabi olduğundan, reklamlardan ayrı olarak siyasi reklam düzenleyemeyecektir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL